top of page

Alla vägar bär inte till Rom

– den här bär till PISA.

FRAMGÅNGSSAGAN.

Ökad läslust – större läsförståelse – mer kunskap

Kund

Utbildningsdepartementet

Bakgrund

Svenska barn och ungdomar läser allt mindre. Som en konsekvens av det blir även läsförståelsen sämre. Var femte svensk elev når idag inte upp till en »grundläggande nivå« i läsning – den nivå som skolverket definierar som basnivå för att kunna tillgodogöra sig andra kunskaper. Att inte förstå mer avancerade texter blir ett hinder för högre utbildning, en klassfråga (eftersom högutbildade föräldrar i högre utsträckning läser för sina barn) och i förlängningen ett demokratiproblem. 

För tio år sedan läste 75% av föräldrarna godnattsaga för sina barn. Idag är den nivån nere på 35%. För att ta till sig kunskap krävs läsförståelse och för läsförståelse krävs läslust. Det är den lusten vi måste väcka hos de yngre. Det är dags att vända de fallande PISA-resultaten. 

Uppdrag

Långsiktigt öka mängden läsning barn och ungdomar ägnar sig åt på sin fritid och därmed öka läsförståelsen bland unga.

​

Insikt

De barn som regelbundet får sagor lästa för

sig blir smartare än andra barn.

​

Lösning

Framgångssagan. 

​

Arbetsgrupp

Mikael Svensson, CW

FIKTIV SKOLUPPGIFT
En app som ökar läsningen

​Framgångssagan är en app som stimulerar föräldrars sagoläsning för sina barn. Appen är fylld med sagor och bilder och innehåller 

tips på hur man som förälder kommer igång med läsningen samt boktips och berättartips.

​

Appen är till stor del finansierad med skattemedel. Genom samarbete med en mängd olika bokförlag finns det massor av gratissagor att ladda ned. Bokförlagen har också möjlighet att sälja barnböcker och sagor i appen. 

​

​

​

Dela egna sagor & skriv för hand

Framgångssagan innehåller också en funktion där man kan ladda upp och dela egenskrivna sagor och berättelser. Detta för att, utöver läslusten, väcka även skrivlusten – både hos barnen och föräldrarna. Genom att skriva sagor tillsammans med sina barn låter man barnens fantasi komma till uttryck och de känner sig delaktiga.

​

Då allt fler unga har svårt att skriva för hand innehåller Framgångssagan en funktion som lär ut handskrift och visar hur man som förälder kan lära sina barn att skriva. 

Prenumerera på sagor

För att få föräldrar att hålla liv i sagoläsandet erbjuds även möjligheten att teckna en prenumeration, där man varje vecka får en ny saga att läsa för sina barn samt tips för att utvecklas som den berättare och lärare man faktiskt är som förälder. Här kan man välja mellan elektroniska sagor eller tryckt format.

Chatta med andra familjer

Framgångssagan har även en chattfunktion där medlemmar kan diskutera med varandra och ge varandra tips och råd. Appen ska vara något man använder varje dag och att läsa för sina barn ska vara lika självklart som att ge dem mat.

bottom of page